Понад 11,5 млн українців з початку війни переїхали в межах країни, виїхали за кордон чи були депортовані до рф

Від початку повномасштабного вторгнення рф переїхали в межах України, виїхали за кордон чи були депортовані окупантами понад 11,5 мільйона українців. Про це на брифінгу заявила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

«Якщо західні країни надають допомогу українцям, то росія примусово вивозить наших громадян, примушує проходити фільтраційні заходи і фактично депортує під виглядом так званого порятунку», — заявила вона.

Заступниця міністра зазначила, що депортація до рф — це порушення міжнародного гуманітарного права, і Україна порушує це питання на всіх рівнях.

Як депортованим повернутися на Батьківщину?

Громадяни України, які опинилися за межами країни без будь-яких документів, можуть віддалено оформити посвідчення для повернення на батьківщину.

Посвідчення дозволяє українцям повернутися з рф до України через треті країни, зокрема Естонію, Латвію, Литву чи Грузію.

У листопаді міжнародна правозахисна організація Amnesty International опублікувала новий звіт, у якому йдеться про незаконне переміщення цивільних українців з окупованих територій російськими окупантами.

В одному задокументованому випадку жінку розлучили з її 11-річним сином під час фільтрації, затримали й не возз’єднали з ним.

Джерело: Hromadske