Якщо ми не вирішуємо питання “росії”, всі інші питання будуть для нас вкрай важкими, – Олексій Данілов 

Про це розповів секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов під час дискусії “Україна перед обличчям зовнішніх викликів”, організованої Національною платформою стійкості та згуртованості. 

Він переконаний, що фрагментація росії вже розпочалася, і рішення про повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року лише прискорило цей процес. 

“Ця фрагментація відбувається незалежно від бажання якихось країн, у тому числі, західних. Почнеться все з Кавказу. А продовжиться чи ні, залежить вже не від нас”, – підкреслив секретар РНБО. 

Якщо процес фрагментації не завершиться, питання стійкості України постійно перебуватиме на порядку денному. 

“Країна, яка перебуває в зоні ризику, не приваблює інвесторів. Не варто вірити розмовам, що поллються гроші, незалежно від безпекової ситуації. Є величезна кількість країн у світі, куди можна вкладати гроші без ризику. Тому якщо ми не вирішуємо питання росії, то всі інші питання будуть для нас вкрай складними”, – зазначив Олексій Данілов. 

На його думку, у світі та регіоні формуватимуться нові союзи і завдання України зробити так, щоб з їх допомогою убезпечити себе від росії. 

Також секретар РНБО поділився прогнозом щодо розвитку світу. Рада національної безпеки розробила п’ять базових сценаріїв, серед них: 

  1. відродження демократій і однополюсний світ під супроводом США
  2. мінливий світ під впливом Китаю
  3. двополюсний світ, в якому пануватимуть США та Китай
  4. багатополюсний світ, або світ, роздроблений на декілька економічних і безпекових блоків
  5. коаліція ЄС та Китаю, яка матиме найбільший вплив

Олексій Данілов переконаний, що найбільш ймовірним є сценарій переходу до двополюсного світу, або конкурентного співіснування двох країн.