Cерія подкастів “Робота з конфліктами під час війни” /Епізод 2 “Концепція мобільних бригад”

В продовження першої частину подкасту, членкині методологічної групи Ольга Кухарук та Інна Терещенко поговорили про психологічну складову концепції мобільних бригад.

Ольга Кухарук, кандидатка психологічних наук, психотерапевтка в методі когнітивно-поведінкової терапії, кризова психологиня, волонтерка, тренерка і ведуча груп, більше 20 років досвіду у психології.

Інна Терещенко, медіаторка, кандидатка філософських наук, конфліктологиня, тренерка, фасилітаторка діалогів, викладачка. Має майже 30-річний досвід роботи з конфліктами в Україні та за кордоном.

Тайм коди:

00:00 – Вітання
00:59 – Про спікера. Знайомство
04:58 – Робота психолога в проекті. Ії особливості
09:05 – Робота з травмою та психологічна підтримка
12:58 – Як змінювалася концепція мобільних груп, що впливало
17:30 – Роль методологічної групи в проекті
20:45 – Неочікуваний момент в роботі
23:00 – Що повинно бути в полі зору в роботі з конфліктами. Поради тим, хто працює з конфліктами в громадах
27:40 – Особистий головний урок від цього проекту


Цитати:

Про особливості роботи

Конфлікт мав супроводжуватися дуже по різному: на початку роботи, превенція конфлікту, розв’язання конфлікту і, можливо, якийсь навіть пост супровід коли він був потрібен. (Ольга Кухарук)

Про динаміку та гнучкість проекту

Тоді коли стадія шоку, стадії виживання проходять, починають “якісь речі” підніматися.  Починають закінчуватися сили і звичайно таким чином змінювався наш проект, його динаміки… Ці дві тонкі матерії соціально-комунікативний контекст з однієї сторони та психологічний з іншої, вони є дуже динамічні і на них треба реагувати динамічно. От власне проект так і змінювався. 

Про роль методологічної групи 

В кожного з нас є своє бачення, звичайно є якісь загальні речі: методологічний супровід, розробка концепції, впровадження проекту і його руху.  Але мені хочеться виділити людську частину.  Тому що крім всього звичайно згаданого, оця людська частина коли є підтримка, коли є спільнота фахівців яка створювалася через роботу методологічної групи, через структурування роботи – кожний четвер ми зустрічаємося і ви маєте забронювати цей час. І звичайно що цей організаційний момент він був дуже важливий. Він формував середовище, підтримку, і динаміку певно.

Про головний висновок

Для мене основний висновок цього проекту, що дійсно апробували спільну роботу психолога з медіатором. Дійсно апробували цю роботу і вона відбулася, перевершивши наші очікування…..Воно працює, воно може бути розвинено і маштабоване. (Ольга Кухарук)

Посібник за посиланням  Як працювати з конфліктами в громадах у часи війни.pdf – Google Диск