Cерія подкастів “Робота з конфліктами під час війни” /Епізод 1 “Концепція мобільних бригад”

Ми, Наталія Безхлібна, Інна Терещенко та Ірина Ейгельсон вирішили зібратись і поговорити про те, як працювати з  конфліктами в громадах під час війни. Як сформувалася концепція проекту і які уроки ми вже винесли.

Наталія Безхлібна, медіаторка, фасилітаторка діалогів, тренерка, координаторка компоненту з роботи мобільних груп. Має майже 15-річний досвід роботи з конфліктами і їх вирішенням.

Ірина Ейгельсон, дослідниця, тренерка, викладачка, кандидатка психологічних наук, яка має понад 20-річний досвід роботи в сфері превенції, примирення і трансформації конфліктів, які ґрунтуються на ідентичності (етнічні, релігійні, мовні конфлікти та ін.) в України та за кордоном.

Інна Терещенко, медіаторка, конфліктолог, тренерка, фасилітаторка, викладачка, кандидатка філософських наук. Має майже 30-річний досвід роботи з конфліктами в Україні та за кордоном.

Тайм коди:

00:00 – Вітання
00:59 – Представлення проєкту
01:50 – Про спікерів. Знайомство
02:44 – Про ініціативу. Як все починалось і чому
10:23 – Цей проект був великим викликом. Поєднання “двох базових фахівців”
13:15 – З чим працювали, які були завдання
21:09 – З чим мала справу методологічна команда
23:45 – Робота “польових” мобільних груп
25:45 – Розділеності. Про що це?
31:40 – Проблеми інтеграції ВПО в приймаючих громадах
35:26 – Фонові конфлікти. Про що це?
40:26 – Що є найціннішим в цієї ініціативи


Цитати:

—- “Ірино, ви пам’ятаєте, коли все почалося і чому?”(Інна Терещенко)

Да, я пам’ятаю дуже добре, що ще в березні на початку 2022 року наші колеги- медіатори вимушено перемістилися в західні регіони України, почали сигналізувати про те, що є потреба щось зробити з конфліктами через велику хвилю еміграції. Дуже стресової як для самих переселенців так і для приймаючих громад. Безперечно комунікація між людьми значно ускладнилася і потребувала певної реакції від фахівців. (Ірина Ейгельсон)

Потрібна базова підтримка в комунікаційних процесах, де будуть допомагати стабілізуватись в стресових ситуаціях і допомагати працювати з конфліктами. 

Люди комунікують один з одним і ми можемо зробити цей процес трохи легшим.

Це був пілотний проект. Робота з заплутаними системами. Де багато невідомого. Тому проєкт гнучкий і проактивний.

(Наталія Безхлібна)

Професійно для роботи мобільних бригад це був виклик. Необхідна професійна активність не була притаманна ні медіаторам, ані психологам. В нашому випадку люди не ставили запити, що природно з точку зору емоційного стану, ані взагалі відношення до конфліктів. Зміна формату звичної роботи була професійним, великим викликом. (Інна Терещенко)

Фонові конфлікти і розділеності, про що це? 

Для нас це про те, що мільйони людей отримали дуже різні досвіди проживання війни. Це говорить проте, що не завжди виходить почути людину з різним досвідом. Це про великі групи де є розбіжності у досвіді. Цей досвід впливає на те, як люди можуть просто або не просто починати взаємодіяти для вирішення якихось спільних питань (Ірина Ейгельсон)

“Коли люди вимушено переїжджають, біжать від бомбардувань, від війни, від усього жаху, очікувати, що вони з першого дня будуть інтегруватися у спільноту – не зовсім реалістично. Бо по-перше, вони думають спочатку, що переїзд ненадолго, “я ще почекаю і повернусь”, і усвідомлення “скоріше всього я тут надовго і мені потрібно інтегруватись або адаптовуватися, переймати місцеві практики…іноді потребує часу та іноді це буває дуже боляче “я додому вже не повернусь” або “Мого дому вже немає”. Рішення про необхідність інтегруватись не приходить швидко і легко. (Ірина Ейгельсон)

Посібник за посиланням  Як працювати з конфліктами в громадах у часи війни.pdf – Google Диск