11-12 листопада в Ужгороді відбудеться ІІІ-й форум Re:Open Zakarpattia

Подробиці цієї знакової події ми вирішили дізнатися в одного з її співорганізаторів – регіонального координатора Національної платформи стійкості та згуртованості на Закарпатті, директора Інституту Центральноєвропейської Стратегії, медіаконсультанта і політичного аналітика Дмитра Тужанського.

d.tuzhanskyj

– Це вже 3-й #ReOpenZakarpattia. Як змінилися головна мета та ідея форуму під час російського вторгнення у 2022-му році? 

Попри триваючу російську агресію в Україні, цьогоріч ми все ж вирішили провести форум #ReOpenZakarpattia – якраз щоб показати, що всупереч цьому ми можемо це зробити з кількох причин. 

Перш за все якби головна ідея форуму – незмінна: завдяки ЗСУ, ми можемо сьогодні говорити про розвиток Закарпаття. І це важливо – шукати рішення! Здатність до цього зараз демонструє вся країна. Як приклад: буквально напередодні форуму нарешті запустили потяг “Інтерсіті” “Київ-Ужгород”, про який ми так багато писали, який ми так довго лобіювали. І це не єдине подібне за своєю #стійкістю рішення, яке Україна ухвалює після вторгнення.

Тобто, це не просто рішення – це реформа, це своєрідний прорив! І саме на такі якісні зміни ми розраховуємо, їх будемо шукати на форумі у дискусіях із дуже фаховими людьми. На форумі ми хочемо показати, що росіяни, попри всю свою маніакальність – в них не вийде зруйнувати наше життя, зруйнувати наші мрії, зруйнувати наші плани!

– Яке основне завдання форуму цьогоріч?

Ми організували цей форум, щоб зібрати найкращий досвід стійкості і цієї якісної взаємодії, якої українцям вдалося досягнути після вторгнення: досвід взаємодії волонтерів, державного cектору, міжнародних партнерів. На всіх рівнях: тобто, локальному, регіональному, національному і міжнародному.

Звісно, цей форум ми робимо, щоб підтримати підприємців: середній і малий бізнес, жодної державної копійки не було витрачено на підготовку і проведення цього форуму. Більше того, частиною форуму буде саме фандрейзинг для допомоги ЗСУ: дуже розраховуємо на бізнес і в цьому питанні. Власне цей форум це буде таким собі доказом того, що Закарпаття – це надійний тил. Що всі ті “страшилки” про регіон, що тут нібито процвітає сепаратизм і так далі – вони не виправдалися і не виправдаються.

– Чим може бути корисним досвід Закарпаття в контексті згуртованості та стійкості українців?

Закарпаття – це не просто невід’ємна частина України. Це стратегічно важливий регіон, який готовий підтримувати і вже виконує цю стратегічно важливу роль: допомога ЗСУ, приймати внутрішніх переселенців, забезпечувати транзит критично важливих в Україні продуктів, забезпечувати стратегічно важливий експорт.

І це все відбувається: це видно по зростанню тих об’ємів експорту через Закарпаття і сусідні країни, а також й імпорту. 

Ще один важливий акцент – Закарпаття є і власне причиною, коли гості нашого форуму якраз в ці дні будуть ухвалювати дуже важливі рішення. Напередодні форуму відбудеться зустріч двох заступників міністрів – заступника Міністра закордонних справ Угорщини Левенте Мадяра і заступника Міністра інфраструктури України Мустафи Найєма. Це двоє ключових урядовця, які сьогодні відповідають за розвиток прикордонної інфраструктури двох країн. Ми очікуємо справді важливі, проривні, давно назрілі рішення, про які ми багато давно багато говорили та писали. Тому що форуми проводимо втретє, і форум – це для нас не просто подія, це адвокація. Ми всі ці ідеї та напрацювання доносимо всім у такий спосіб.

Важливо зазначити: ми не зосереджуємося виключно на Закарпатті. Ми мислимо ширше – що Закарпаття може дати Україні. І справді цей досвід важливий: ми давно кажемо про досвід мирного співжиття на Закарпатті дуже різних людей, національностей, релігій, конфесій. Про це ми далі знову будемо говорити, тому що Закарпаття – це також один із тилових регіонів, який прийняв дуже багато людей з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Хто б там що не казав, але цей регіон пройшов тест на стійкість, продовжує його складати кожного дня. Cкладає і бізнес, і влада, і кожен закарпатець та всі ті, хто сюди приїхав.

– Хто буде серед спікерів та гостей форуму? Про що будуть учасники події?

По-перше, форум можна буде подивитися в онлайн і у записі. Запрошено близько 50 спікерів. Нам вдалося зібрати наш традиційний мікс: влади – національної, центральної, регіональної, міжрегіональної, так і експертів, представників бізнесу. А ще знайти простих людей-героїв – волонтерів, військових… Наприклад, в нас буде панель мерів і регіональних керівників, буде окремий досвід угорського міста Дебрецен, в якому автомобільний гігант “BMW” будує новий завод поруч з Україною. Будемо говорити про східні регіони Угорщини та Словаччини, які раніше вважалися економічно депресивними регіонами – як саме їм вдалося переломити негативні тенденції і залучити інвестиції державні та приватні. Зараз ці регіони дуже динамічно розвиваються.

Окрема увага буде приділена темі ментального здоров’я українців, досвіду пережитих посттравматичних синдромів. До прикладу, в нас є дуже авторитетний психотерапевт з Франції, який розповість детальніше про це. 

Звісно, у нас буде волонтерська панель. Окремо буде так звана “сусідська панель” –  наприклад, в нас буде польський поет і есеїст Кшиштоф Чижевський із Польщі – він один із концептуалізаторів поняття “пограниччя”. Будуть гості з Чехії, з Литви.

Окремо ми співпрацюємо по темі згуртованості стійкості з Національною платформою – тому cлідкуйте за програмою. Буде справді цікаво, будуть конкретні кейси, цікаві приклади рішень.

Ми звичайно дуже би хотіли поговорити про дуже непросту тему під час війни, але все-таки важливу – як Закарпаттю стати тим плацдармом для євроінтеграції і для початку української відбудови. Це дуже складне завдання, але саме це завдання – швидко інтегруватися на Захід і почати, воюючи, відбудовуватися, стоїть перед Україною. Ми, організатори форуму, дуже хотіли би, щоб Закарпаття тут зробило свій дуже великий внесок –  саме подібні рішення ми будемо напрацьовувати, і дуже хочемо, щоб нам це вдалося.

Долучитися до форуму Re:Open Zakarpattia можна за посиланням