Україна відкрита для об’єктивного розслідування воєнних злочинів

На цьому наголосила заступниця начальника Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора України Зера Козлиєва під час відкритого обговорення “Спеціальний міжанродний трибунал над росією: що варто знати”. 

За її словами, Україну завжди підтримували міжнародні партнери, але після 24 лютого ця підтримка стала безпрецедентною і скоординованою. 

Зокрема, наразі працює консультативна міжнародна група з питань розслідування воєнних злочинів в Україні, яка є спільною ініціативою Великобританії, США, ЄС та Ради Європи. 

“У неї входить низка міжнародних експертів і вони весь час працюють як консультанти з нашими прокурорами та слідчими. Окрім цього створюються мобільні слідчі групи, які виїжджають на місця вчинення злочинів і допомагають забезпечити розслідування відповідно до найкращих міжнародних практик та стандартів”, – розповіла Зера Козлиєва. 

За її словами, Україна відкрита і показує реальну картину того, що відбувається під час збройної агресії росії. Також Генеральна прокуратура надає доступ до матеріалів кримінальних проваджень.