Спеціальний міжнародний трибунал розглядатиме справи тих, хто розпочав агресію проти України

Посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич під час відкритої дискусії детально розповів про ініціативу України щодо створення Спеціального міжнародного трибуналу. 

Задум полягає у тому, щоб притягнути до відповідальності за злочин агресії вище військове-політичне керівництво росії. Саме за злочин агресії їх можна буде покарати попри наявні посадові імунітети.

“Злочин агресії зазвичай вчиняється вищим військово-політичним керівництвом держави. Тож у цьому випадку легше покарати лідерів держави-агресора, ніж доводити причинно-наслідковий зв’язок між конкретним воєнним злочином, скажімо у Бучі, і наказами чи вказівками з Кремля”, – відзначив Антон Кориневич. 

За словами Антона Кориневича, майбутній Спеціальний міжнародний трибунал розглядатиме питання індивідуальної кримінальної відповідальності невеликої групи людей. Саме тих, хто ухвалював рішення про агресії, а не всіх, хто вчиняв воєнні злочини. Останніми займатимуться інші національні та міжнародні судові інстанції. 

Сам трибунал може бути створений на основі угоди України з ООН або з ЄС, Радою Європи або іншими організаціями. Також розглядається варіант підписання та ратифікації багатостороннього міжнародного договору. 

“Для України пріоритетним є варіант створення трибуналу, який забезпечить максимальну міжнародність. Це допоможе впоратися з питанням посадових імунітетів”, – підкреслив посол з особливих доручень МЗС України.