Здатність до спільного переживання і спільної дії – два ключі для посилення суспільної стійкості, – політичний психолог Світлана Чуніхіна

Під час громадського марафону “Суспільна стійкість: 5 першочергових кроків” експертка звернула увагу, що хоча українці досить високо оцінюють власний рівень стійкості, але це не означає, що ця стійкість автоматично трансформується у суспільну. 

“Якщо ми поєднаємо сильну особистість зі слабкою, або слабку зі слабкою, чи сильну з сильною, у підсумку ми отримаємо дещо інше, ніж суспільну стійкість. Має бути якийсь додатковий інгредієнт”, – підкреслила Світлана Чуніхіна. 

На її думку, цими інгредієнтами або ключами є здатність до спільного переживання і спільної дії. 

“Нам легко обмінюватися переживаннями, пов’язаними з ненавистю до ворога. Але крім цього варто вміти спільно горювати, переживати біль втрат”, – зазначила політичний психолог. 

Крім цього, важливо навчитися спільно діяти, причому з незнайомцями, і не лише в момент потрясінь, але й у звичайному житті. Оскільки наразі спільна дія виглядає як ексцес, відповідь на екстремальну ситуацію. 

Нагадаємо, 27 жовтня відбувся громадський марафон, присвячений темі суспільної стійкості. Його організатором стала Національна платформа стійкості та згуртованості.