Священний Синод ПЦУ оприлюднив заяву щодо створення штучних перешкод для переходу громад із Московського патріархату

Церква інформує про систематичні факти перешкоджання релігійним громадам у вільному виході з підпорядкування структурам Московського патріархату в України та звертається до керівництва держави.

Сьогодні, 18 жовтня, Священний Синод ПЦУ оприлюднив заяву щодо “проблемних питань державно-церковних відносин”. У ній констатується дотичність представників органів державної влади та місцевого самоврядування до створення штучних перешкод вільному виходу з підпорядкування структур Московського патріархату в Україні та їхнього долучення до Православної Церкви України.

Про це повідомила пресслужба ПЦУ.

“Протягом попереднього часу Православною Церквою України двічі робилися публічні заяви щодо численних і систематичних фактів перешкоджання релігійним громадам у здійсненні їхнього права на вільний вихід з підпорядкування структурам Московського патріархату в Україні та долучення до Православної Церкви України. На жаль доводилося констатувати дотичність до створення таких штучних перешкод представників органів державної влади та місцевого самоврядування”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що попри всі звернення, подібна практика продовжується. Що призвело до скандальної ситуації, коли орган, відповідальний за державно-церковні відносини, поширив рекомендації, якими ще більше ускладнювалася і бюрократизувалася “не проста процедура звільнення громади з московського ярма”.

Джерело: “Лівий берег”