Довіра до Зеленського в Європі впала в багатьох країнах, найбільше йому довіряють у Швеції — опитування

 деяких країнах, порівняно з 2023 роком, упала довіра до президента України Володимира Зеленського. Найбільше падіння відбулося у Польщі — на 22% порівняно з минулим роком.

Про це йдеться в дослідженні Pew Research Center.

У 35 опитаних країнах довіра до українського президента неоднакова. У середньому 40% впевнені, що він робить правильні речі щодо світових справ, тоді як 46% — ні. 

Найвища довіра до Зеленського спостерігається у Швеції, де йому довіряють 8 із 10 опитаних, або 80%. Близько двох третин респондентів або більше в Канаді (64%), Нідерландах (66%) і Великій Британії (72%) також висловлюють впевненість у Зеленському. 

У США українському президентові довіряють 49% респондентів, а в Німеччині — 54%.

Водночас 6 із 10 чи більше опитаних не довіряють президенту України у Греції (72%), Угорщині (83%) та Італії (60%).

В Австралії, Бангладеші, Японії, Філіппінах і Південній Кореї українському президентові більше довіряють, ніж ні. Навпаки, у Малайзії, Сінгапурі та Таїланді довіра до нього нижча.

Падіння довіри

З 2023 року довіра до Зеленського суттєво впала в деяких країнах, особливо в сусідній Польщі — на 22%. Довіра до нього також знизилася на двозначне число в Південній Кореї (-15%) і Південній Африці (-12%). Зниження менші, але все ще статистично значущі в Австралії, Франції, Німеччині, Нідерландах, Іспанії, Швеції та США.

Ліві чи праві — хто більше підтримує Зеленського?

Думки щодо Зеленського відрізняються залежно від політичної ідеології респондентів. У США, наприклад, ліберали вдвічі частіше висловлюють йому довіру, ніж консерватори.

Ліві також більше довіряють Зеленському в Австралії, Канаді, Німеччині, Угорщині, Нідерландах і Туреччині.

А втім, ця модель змінюється в кількох країнах. Так, у Бангладеші, Бразилії, Колумбії, Греції, Мексиці, Південній Кореї та Іспанії праві більш впевнені в Зеленському, ніж ліві.

У кількох європейських країнах люди, які прихильно ставляться до правих популістських партій, негативніше сприйматимуть Зеленського. Наприклад, у Німеччині, прихильники «Альтернативи для Німеччини» (AfD) висловлюють довіру українському лідеру приблизно вдвічі менше, ніж ті, хто не підтримує цю партію — 31% проти 61%. Хоча у деяких випадках картина зворотна: прихильники іспанської правопопулістської партії Vox більше довіряють Зеленському.

Методологія

Результати опитування ґрунтуються на телефонних, особистих та онлайн-інтерв’ю, проведених під керівництвом компаній Gallup, Langer Research Associates, Social Research Center та Verian. Опитування проводилося з січня по квітень 2024 року. Дані щодо вибірки по кожній країні можна переглянути за посиланням.

Джерело: Hromadske