ЄС хоче розпочати переговори з Україною про вступ до 1 липня — Politico

Європейський союз і Україна хочуть розпочати переговори про членство у блоці до того, як Угорщина перейме головувати в Раді 1 липня.

Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела.

Представники урядів 27 країн ЄС сьогодні обговорять проєкт рамкової програми переговорів Комісії щодо вступу України та Молдови до ЄС, і не можна гаяти час. Один з європейських чиновників заявив, що бельгійське головування прагне до того, щоб переговори розпочалися на Раді зі спільних питань, зустрічі міністрів у справах ЄС, 25 червня.

Видання зазначає, що хоча в останньому звіті Єврокомісії щодо України згадуються деякі реформи, які Києву ще потрібно провести, перш ніж можна було розпочати переговори, офіційні особи кажуть, що Україна виконала більшу частину домашнього завдання. Це включає реформи для захисту етнічних і мовних меншин, як рекомендовано Венеціанською комісією.

За словами джерел, мало хто хоче чекати ще одного звіту, щоб підтвердити прогрес України в письмовій формі на тлі побоювань, що єврокомісар з питань розширення, угорець Олівер Варгеї, може затримати процес.

“Варгеї не захоче робити це дуже швидко”, — сказав високопоставлений чиновник.

Зазначається, що дипломати не очікують укладення угоди негайно, з огляду на те, скільки складних технічних питань належить вирішити. Ідея полягає в тому, щоб почати обговорення на рівні послів чутливих питань, зокрема про права меншин, які є ключовими для Угорщини, щоб досягти угоди в найближчі тижні.

11 березня віцепрем’єрка Ольга Стефанішина заявила, що Україна завершила виконання всіх рекомендацій, отриманих від Європейської комісії, для надання переговорної рамки стосовно вступу в ЄС.

12 березня Єврокомісія повідомила, що підготувала переговорну рамку щодо членства України й Молдови в ЄС. Тепер її почнуть обговорювати серед країн-членів Євросоюзу.

Що відомо про вступ України в ЄС

Європейська рада на саміті у Брюсселі 23 червня 2022 року надала Україні статус кандидата в ЄС. Київ має провести декілька важливих реформ, пов’язаних, зокрема, з верховенством права, олігархами та корупцією.

“Комісія рекомендує надати Україні європейську перспективу. Це, звісно, за умови, що в країні проведуть низку важливих реформ. На думку комісії, Україна чітко продемонструвала прагнення та рішучість жити за європейськими цінностями та стандартами”, — сказала президентка Єврокомісії Урсула Фон Дер Ляєн.

“Низка важливих реформ” — це сім наступних умов:

  • реформа Конституційного суду;
  • продовження судової реформи;
  • антикорупція, включно з призначенням керівника САП;
  • боротьба з відмиванням коштів;
  • втілення антиолігархічного закону;
  • узгодження аудіовізуального законодавства з європейським;
  • зміна законодавства про нацменшини.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 26 вересня 2023 року повідомив, що на урядовому рівні 7 рекомендацій Єврокомісії щодо реформ, які треба провести для наступного кроку на шляху вступу до ЄС, повністю виконані.

7 листопада 2023 року “Радіо Свобода”, посилаючись на звіт ЄК щодо України, поінформувала, що Європейська комісія вважає повністю завершенимичотири з семи рекомендацій.

8 листопада 2023 року Європейська комісія рекомендувала Раді Європейського союзу розпочати процес перемовин про вступ України та Молдови до Євросоюзу. Рамки переговорів ухвалять у березні 2024 року.

Згодом Єврокомісія оприлюднила повний розгляд висновків, які були внесені в щорічну доповідь 2023 року щодо розширення в контексті ЄС подання української заявки на членство в Європейському союзі.

Джерело: Суспільне