Близько 40% українців, які перебувають в Литві, планують там залишитися

Про це повідомила голова Департаменту у справах національних меншин з Литви Віда Монтвідайте під час відкритого заходу “Українські біженці в країнах ЄС: залишитися чи повернутися?

За її словами, після початку повномасштабного вторгнення Литва прийняла близько 80 тис українців. Наразі в країні залишилося 50 тис. Інші або переїхали в інші країни ЄС, або ж повернулися в Україну. 

Литовський уряд намагається вести системну політику щодо захисту прав українців та їх адаптації та інтеграції в місцеве середовище. 

«Це важке завдання – одночасно підтримувати стількох людей, стійкість нашої литовської громади і боротись зі стереотипами які є, пропагандою і фейковими новинами, якими нас закидає Росія», – відзначила Віда Монтвідайте.

Нещодавно було проведено два опитування серед громадян Литви (опитано 1000 респондентів) та громадян України, які перебувають в цій країні (опитано 202 респонденти). 

Понад 40% литовців висловлюються за те, щоб прийняти якомога більше українців та допомагати їм настільки наскільки це можливо. А 87% українців не відчувають жодної дискримінації в Литві.

Водночас для більшості громадян України основним бар’єром для адаптації залишається мова. Між тим близько 40% українців, які перебувають в Литві, планують залишитися в цій країні. 

Нагадаємо, наразі лише в країнах ЄС близько 3,9 млн українців отримали тимчасовий захист. Крім того, багато українців після початку повномасштабного вторгнення виїхали у Великобританію, Канаду, США та інші.