Агресор веде війну на виснаження, тому ми зобов’язані посилити власну спроможність у виробництві зброї та боєприпасів, – Андрій Загороднюк

Про це зазначив Андрій Загороднюк, голова правління Центру оборонних стратегій та ексміністр оборони України у 2019-2020 рр. під час відкритої дискусії “Рік стійкості: як Україна вистояла, що очікує нас попереду?”, яку організувала Національна платформа стійкості та згуртованості.

“Україна вистояла завдяки Силам сектору безпеки та оборони. Їх професійність та боєздатність виявилася набагато вищою, ніж очікувала світова спільнота, але на це не варто розраховувати як на нескінченний ресурс”, – підкреслив Андрій Загороднюк. 

На його думку, росія в червні минулого року обрала стратегію війни на виснаження. Доказами цього є будівництво заводу з виробництва іранських дронів, мобілізація, перехід військових заводів на роботу у три зміни тощо. 

Розрахунок дуже простий – вони розуміють, що Україна має менший потенціал з точки зору ресурсів. Тож у цій ситуації ми зобов’язані максимально ефективно використовувати той ресурс, який маємо. 

“Наразі велика кількість підприємств в Україні не залучені до виконання оборонних замовлень. Через це ми імпортуємо запчастини до військової техніки, хоча можемо їх виготовляти самостійно. Також є країни, у яких немає багато озброєння на складах, але вони готові допомогти нам фінансово розгорнути українське виробництво. Це значні суми, які вимірюються в мільярдах доларів”, – розповів голова правління Центру оборонних стратегій. 

Якщо цього не робити, виснажуватиметься наша економіка через відсутність замовлень. Крім того, мусимо розуміти, що західна допомога не є нескінченною. У західних країнах, насамперед, європейських, немає на складах стільки озброєння і техніки, скільки нам потрібно. Особливо величезна проблема з боєприпасами. Вони закінчуються. Якщо незабаром не розгорнути власне виробництво, в кінці року буде величезна проблема. 

“Тому нам потрібна нова індустріальна політика. Міністерство стратегічних галузей промисловості поки що її не розробило. На мою думку, це ризик номер один. Ту ж програму лендлізу можна використати для завезення нового промислового обладнання в Україну. Це дасть можливість суттєво посилити нашу спроможність і стійкість в оборонній сфері”, – підсумував Андрій Загороднюк.