Настоятеля парафії УПЦ МП на Донеччині засудили за колабораціонізм до 7 років за ґратами

Священника Української православної церкви московського патріархату з села Ярова на Донеччині, який під час окупації публічно виправдовував збройну агресію рф і закликав місцевих жителів підтримати загарбників, засудили до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомляють Служба безпеки України та Офіс Генерального прокурора.

Прокурор у суді довів, що в травні 2022 року настоятель парафії на честь Казанської ікони Божої Матері Горлівської єпархії УПЦ МП вступив у змову з російськими військовими.

Зокрема, він агітував парафіян взяти участь у псевдореферендумі та «проголосувати» за «приєднання» регіону до росії. Також пропонував жителям «обрати» окупаційного «голову» селища Ярова. Після деокупації чоловіка заарештували.

Клірика визнали винним у колабораційній діяльності. Суд призначив йому призначено — 7 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком 12 років з конфіскацією майна.

Загалом у 2022 році СБУ відкрила 52 кримінальні справи, в яких фігурують 55 священнослужителів УПЦ МП, зокрема 14 архієреїв цієї церкви. Майже 200 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну. Також запроваджено низку санкцій стосовно функціонерів УПЦ (МП) та РПЦ.

У грудні 2022 року Україна передала російській стороні в межах обміну священника УПЦ МП.

Крім того, отримав підозру митрополит Кіровоградської єпархії УПЦ МП, який був на постійному зв’язку з московським патріархом кирилом і виправдовував окупацію Криму.

Джерело: Hromadske.ua