Психологічна допомога своїми силами. Волонтери створили посібник про спілкування в умовах війни

Волонтери проєкту «Як ти, брате» створили безкоштовні практичні посібники з інструкціями про те, як своїми силами допомогти людині з травматичним досвідом та як спілкуватися з близькими людьми на відстані. 

ThePage поспілкувався з автором посібників психотерапевтом і соціальним психологом Антоном Семеновим, щоб дізнатися, кому можуть знадобитися та як працюють інструкції зі спілкування.

Коли психолог потрібен всім

За результатами всеукраїнського опитування у вересні 2022 року, 57% українців перебувають в зоні ризику розвитку ПТСР, при цьому психологічну допомогу отримали лише 3%.

Таким чином тих, хто потребує допомоги в десятки разів більше ніж аудиторія, яку охоплюють послуги професійних психологів. Іншими словами, щоб залишатися адекватними, працездатними і здоровими (а це треба щонайменше для того, щоб перемогти у війні), українцям варто навчитися психологічної взаємодопомоги.

Опитування МОЗ — психологічний стан українців під час війни

Опитування МОЗ — психологічний стан українців під час війни

Quote«Таке спілкування не замінює професійної допомоги, якої потребує, наприклад, робота з ПТСР. Проте підтримуюче спілкування, можливість поділитися емоціями значно зменшують ризик розвитку захворювання взагалі. В такому разі людина може самотужки осмислити складний досвід та повернутися до нормального стану», — зазначає Антон Семенов.

Антон Семенов, засновник ініціативи «Як ти, брате?» — психотерапевт, який з перших днів повномасштабного вторгнення працює з військовими та консультує ТРО ЗСУ щодо профілактики і запобігання самогубств. Усього до ініціативи причетні близько 30 людей. Частина з них – військові та цивільні психологи, з якими автор консультувався під час написання брошур. Основна команда проєкту – семеро волонтерів, які підтримують сайт, розробляють дизайн, допомагають збирати дані тощо.

Говорити, щоб стало легше

Посібник «Як ти, брате?» максимально коротко і доступно викладає основні правила спілкування з людиною, що мала травматичний досвід. Наприклад, з бійцем, який повернувся з «нуля». Але не тільки. Загроза життю, втрата роботи, розрив з близькою людиною, страх потрапити під обстріл – все це може стати причиною психологічної травми і навіть викликати ПТСР (посттравматичний стресовий розлад).

Посібник «Як ти, брате?» допомагає говорити про травму. Фото: УКМЦ

Посібник «Як ти, брате?» допомагає говорити про травму. Фото: УКМЦ

Альбертас Дазаускас, литовський медик іноземного легіону в Україні запевняє, що завжди носить в наплічнику примірник «Як ти, брате?». Втім зараз лише один примірник у нього й лишився – решту роздав побратимам на фронті.

Quote«Кілька місяців тому моїм сусідом по кімнаті став хлопець, який теж приїхав добровольцем в Україну. Це був дуже товариський і відкритий хлопець – навіть трохи втомлював мене своїми балачками. Потім він на три тижні поїхав під Бахмут, а коли повернувся, я його не впізнав. Він став мовчазним, цілі дні пролежував на ліжку і дивився в смартфон. На мої спроби його розговорити, відповідав «Все нормально». Тоді я почав застосовувати інструкції з посібника. Це допомогло встановити контакт і мій сусід поступово почав розповідати про те що пережив. Ми говорили про це і я побачив, що йому стало легше», — розповідає доброволець.

Спочатку інформація – потім емоцїї

«Як ти, кохана (ий)» допоможе спілкуватися на відстані

У січні 2023 року команда проєкту провела опитування серед 500 українців, яких війна на тривалий час розлучила з близькими людьми. Результати показали, у 46% опитаних за час розлуки стосунки погіршилися. 67% — мали труднощі у спілкуванні на відстані і відчували потребу у пораді психолога.

За словами Антона Семенова, одне з основних правил під час спілкування на відстані — «спочатку – інформація, потім – емоції».

Quote«Між людьми на відстані постійно зростає прірва. І чим більше подій відбувається, тим вона стає більшою. Тому перше, що необхідно зробити, це подолати відстань. Потрібно зрозуміти, що відбувається у вашого співрозмовника. Правило дуже просте. Спочатку інформація, потім емоція, а не навпаки, як часто люди роблять» — пояснює Семенов.

Також розповсюдженою є ситуація, коли спілкуючись у месенджері чи по відеозв’язку, люди приховують свою тривогу одне від одного, думаючи, що так буде краще для іншого. Але це тільки посилює хвилювання і заважає порозумінню.

Quote«Якщо ви переживаєте, дуже хвилюєтеся, чи все гаразд у людини, то насправді ви не допомагаєте. Це означає, що ви самі тривожитеся і вам потрібна інформація, що все гаразд, щоб себе заспокоїти. Треба визнати, що тривога є і допомогти собі повернутися в нормальний стан. Щоб зробити це найкраще допомагає ритуал, алгоритм. Коли ти знаєш алгоритм, то знаєш, що тобі робити. Ти це робиш і заспокоюєшся», — каже Антон Семенов.

Алгоритм спілкування з людиною на відстані

Алгоритм спілкування з людиною на відстані

Посібник «Як ти кохана(ий)?» пропонує застосовувати такий алгоритм щоразу під час спілкування в розлуці.

Quote«Спершу розкажіть про себе, що у вас, розкажіть про свій стан. Напишіть який у вас настрій і запитайте який настрій у людини. Це перший крок. Потім скажіть що у вас змінилося і спитайте що змінилося у людини – другий крок. Потім розкажіть, які у вас плани, і дізнайтеся, які плани у людини. Все – ви використали алгоритм посібника «Як ти, коханий?», — підсумовує волонтер.

За словами Семенова, найближчим часом ініціатива «Як ти, брате?» планує вихід ще одного посібника — «Як ти… Як розмовляти з тими, хто втратив близьких». На сайті проєкту триває збір коштів на друк видання.

Також на сторінці ініціативи ви можете безкоштовно завантажити посібники «Як ти, брате?» та «Як ти, кохана(ий)?» або замовити їх паперову версію «Новою поштою».

Джерело: ThePage