Вступ України в НАТО досяг рекордної підтримки в українців – соціологи

Підтримка українцями членства країни в НАТО досягла рекордного рівня у 86%, – такими є результати опитування, проведеного соціологічною групою “Рейтинг”.

Така підтримка є найвищою за історію спостережень. 

Проти того, щоб Україна приєдналася до Північноатлантичного Альянсу виступають лише 3% опитаних.

Приблизно стільки ж – 87% – підтримали б членство України у ЄС. 

Соціологи відзначають, що підтримка вступу до ЄС та НАТО практично одностайна серед представників усіх макрорегіонів, вікових та майнових груп.

Крім того, за результатами опитування, 85% українців підтримують ідею створення військово-політичного союзу у складі України, Польщі та Великої Британії. Проти такої ініціативи – знову ж таки 3%. 

Трохи меншу, але все одно потужну підтримку має військово-політичний союз у складі України, Польщі та Литви, – за це висловилися 80% опитаних. 

Опитування проводили 14-16 січня серед українців, старших за 18 років.

У квітні минулого року соціологічна група “Рейтинг” повідомляла, що на початку війни підтримка членства України в НАТО різко зросла, але згодом повернулася на довоєнний рівень. 

“У перші дні війни підтримка входження України до Альянсу зросла з 62 до 76%, у перший тиждень підтримка зменшилася до 72%, а станом на кінець березня становить 68%, тобто наближається до довоєнних показників”, – йшлося у результатах дослідження “Рейтингу”. 

У 2002 році, коли президент Леонід Кучма вперше заявив про прагнення України приєднатися до альянсу, це , за даними Центру Разумкова, підтримували близько третини українців, і стільки ж були проти. 

За президентства Віктора Януковича у 2010-2013 роках підтримка членства в НАТО зменшилася із 24% до 18%, за даними Київського міжнародного інституту соціології. 

У 2014 році, коли Росія анексувала Крим та розпочався конфлікт на Донбасі, членство у НАТО, за даними “Рейтингу”, підтримували майже половина українців – 47,8%. Після цього вона дещо знизилася, але повернулася на рівень 47% у передвоєнному 2021 році. 

На початку цього року міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю ВВС заявив, що “Україна, як держава, і збройні сили України або наш сектор безпеки і оборони стали членами НАТО де-факто”. 

Про це восени минулого року говорив і президент Зеленський, коли підписував заявку України на приєднання до альянсу за пришвидшеною процедурою. 

Рішення про заявку на вступ у НАТО було ухвалене за результатами засідання Ставки верховного головнокомандувача, а також засідання Ради національної безпеки і оборони, які відбулися 30 вересня 2022 року.

Щоправда, говорити про реалістичність такого сценарію в умовах війни з Росією складно. 

Однією з причин, чому Росія вторглась в Україну взимку 2022 року, Путін називав недопущення зближення України та НАТО.

Джерело: BBC