Киянин створив застосунок «Є?», у якому сусіди повідомляють про наявність світла

Український айтівець Денис Гайдамака розробив мобільний застосунок «Є?», завдяки якому мешканці різних будинків можуть повідомляти сусідів про наявність світла.

Про це Гайдамака написав на своїй фейсбук-сторінці.

«Створив добросусідський мобільний застосунок “Є?”, в якому ви зможете дізнаватись, а також повідомляти близьких та сусідів про наявність світла у вашому будинку. У ньому відображаються лише фактичні дані від реальних людей, тобто нас з вами. Жодної привʼязки до офіційних планових чи екстренних графіків відключень, які часто не відбуваються зі зміщенням», – пояснює розробник.

Як працює застосунок

За словами Дениса, усе працює максимально просто: ви повідомляєте у застосунку, чи є світло за обраною адресою, і цей статус побачать всі, хто також підписані на неї. Принцип роботи нагадує Waze – застосунок для відстеження ситуації на дорозі, але натомість пропонує ділитися інформацією про світло.

Робота та точність застосунку базується на принципі добросусідства, активної участі в житті громади та взаємної довіри, де пильні та відповідальні користувачі оперативно, правдиво та цілком анонімно повідомляють про появу або зникнення світла в будинку.

Наразі географія «Є?» охоплює всі набільші міста та містечка України, в яких сумарно проживає близько 21 млн осіб. Станом на 13 січня це 132 населених пункти, в найменшому з яких – 20 тисяч мешканців.

Як завантажити

Наразі застосунок доступний для користувачів iOS. Завантажити його можна за цим посиланням. У найближчих планах розробника – створення Android-версії. Наразі Денис шукає розробника на Kotlin, готового допомогти з проєктом. 

Також ми писали, що міжнародна компанія Nielsen та українська продуктова IT-компанія Datawiz розробили застосунок Brave store, що забезпечує безперебійну роботу каси в магазинах під час відсутності світла та зв’язку.

Крім того, український застосунок для тренування мозку Impulse став світовим лідером за кількістю завантажень у категорії Health & Fitness в App Store.

Джерело: ШоТам